Vrtlarski savjeti:Kako urediti svoj vrt

Ako ste oduvijek željeli urediti vrt, a niste znali kako započeti, u nastavku vam donosimo nekoliko savjeta za početnike vrtlare…

1. RAZGLEDAVANJE VRTA

Prvo što morate je dobro razgledati i osjetiti svoj vrt, njegovu veličinu, tip tla, koji je klimat i ponašati se u skladu s njim. Razmislite o navodnjavanju. Možete li koristiti kišnicu? Možete ispitati tlo kako biste saznali koji mu je pH i koje hranjive minerale sadržava, a kojih manjka. Tako ćete saznati koje biljke bi najbolje rasle i razvijale se na takvom tipu tla.

2. PRIPREMA TLA

Pripremite svoje tlo. Plodno tlo je temelj stabilnog i reproduktivnog rasta i razvoja. Plodost je sposobnost tla da osigurava potrebe biljaka za hranjivim tvarima, vodom, zrakom i toplinom. Omogućuje razvoj snažnog korijenovog sustava koji je važan za daljnji rast i razvoj biljke. Hranite svoju zemlju kompostom, stajskim gnojem, dodajte perlit ili pijesak ako tlo nije dobro isušeno. Ne koristite prekomjerno gnojiva. Ovo je česta početnička greška. Na primjer previše dušika može ubiti gliste, kukce u tlu, stvoriti neravnotežu tla…

3. PLANIRENJE VRTA

Sada možete krenuti s planiranjem i projektiranjem. Uzmite papir, olovku za crtanje i nacrtajte plan vašeg vrta. Isplanirajte sadnju tako da iskoristite svaki pedalj prostora. Budite učinkoviti.

4. VERTIKALNI UZGOJ

Ako vam ponestaje prostora, razmislite o vertikalnom uzgoju kojim štedite prostor i dajete vrtu zanimljiv dizajn. Vertikalnim dizajnom utjecati ćete na jednostavniju berbu.

5. BIOLOŠKA RAZNOLIKOST

Održavajte biološku raznolikost. Postoje biljke koje imaju slične zahtjeve za rast i razvoj te su prijatelji jedni drugima. Plodored je jako važna mjera, a plodored je ustvari izmjena kultura u prostoru i vremenu. I zapamtite vrijednost komposta koji je smjesa različitih organskih otpadaka gospodarstva kućanstva, naselja i industrije koji su prerađeni radom mikroorganizama i faune.

6. MISLITE LOKALNO

Sadite lokalno. Domaće biljke koje se tradicionalno uzgajaju u našoj regiji trebale bi biti prioritet, osobito za vrtlare početnike jer se najlakše uzgajaju, nezahtjevne su i rastu u različitim tipovima tla.

7. MALČ

Malčirajte. Malčiranje je prekrivanje tla gdje se koristi: sijeno, lišće, slama, iglice bora, piljevina, korov, otpatci, svako povrće koje može istrunuti. Zadržava vlagu, pruža toplinu kada je hladno, štiti korijenje od prodora sunca…

8. VODA

Zalijevanje povećava prinos biljaka. Trebalo bi primjeniti sustav navodnjavanja, a ono je mjera poboljšavanja osobina tla dodavanjem vode kako bi se postigla optimalna vlaga te i urod. Po načinu pretvaranja toka vode u kapilarnu vodu u tlu postoje tri metode: površinsko, podzemno, i kišenje.

9. ZAŠTITA

Bolesti i štetnici su uobičajena stvar koja se događa vrtlarima. Za subijanje ovi opakih napasnika koriste se kemijska sredstva. Pitanje je želite li ih koristiti i vi? Ako je odgovor ne, probajte zaštititi biljke organskim putem: kurkumom, češnjakom, čilijem, lukom. Zatim sadnjom biljaka koje imaju prirodni suživot s drugom biljkom, na primjer sadnja luka uz mrkvu štiti od lukove/mrkvine muhe. Organskom zaštitom morate biti strpljivi i dosljedni. Odlučite li se ipak za kemijska sredstva koristite ih u večernjim satima kada su oprašivaći neaktivni.

Želimo vam puno sreće s vašim vrtom!

U slučaju da želite dobiti podrobnija uputstva vezano za gore navedeno, stojimo Vam na usluzi! Slobodno nas posjetite u Rijeci, Škurinjska cesta 1, (radno vrijeme: pon – petak 8:00 – 20:00, sub 8:00 – 15:00) i naš tim iskusnih stručnjaka će Vam drage volje objasniti u detalje nedoumice.

Autor: Tim Vrtni centar Sidera